ZA MIZO Z LEONARDOM – RECEPTI

Slika za spletV petek smo po predavanju poskusili nekaj dobrot, ki so jih naše članice pripravile po receptih, ki so jih navdihnili zapisi Lonarda da Vincija: rožno vodo, pečeno kremo in čičerikino torto.

Slike so že v galeriji.

 

ROŽNA VODA

Sestavine: 1 liter mineralne vode, 2 neškropljeni limoni, 4 žlice sladkorja, 4 žlice suhih cvetnih listov vrtnice, šilce žganja.

Priprava: mineralno vodo zlijemo v velik vrč. Ožamemo limoni in damo sok v vodo s 4 žlicami sladkorja, 4 žlicami suhih cvetnih listov vrtnice in šilcem 90 ° žganja.

Mešanico dobro pretresemo, da se vse sestavine dobro premešajo in se sladkor popolnoma raztopi. Vrč pokrijemo in pustimo tekočino počivati vsaj 3 ure na hladnem, temnem mestu. Nato s pomočjo lijaka, na dno katerega smo položili nekaj plasti gaze, tekočino precedimo. Postrežemo rahlo hladno.

Navdih za to pijačo je recept, ki ga je opisal Leonardo da Vinci v svojem Codexu Atlanticusu, ki ga je danes hranila Ambrosianova knjižnica v Milanu.

Vir: http://www.koimano.com

PEČENA KREMA

Sestavine: proso ali riž, mleko, jajca, moka, sladkor, maslo in rožna voda

Priprava: V mleku skuhamo riž in pustimo, da tekočina povre.

Dodamo 50 g moke, 2 stepena beljaka in vse dobro premešamo.

Testo razvaljamo na desko in pustimo, da se ohladi.

Narežemo na rezine in jih popečemo v ponvi z maslom, da so na obeh straneh zlato rjave. Postrežemo s sladkorjem in rožno vodo.

Vir: http://www.naviglilombardi.it

ČIČERIKINA TORTA

Sestavine: 450 g čičerke, vrtnice, 450 g mandljev, 50 g rozin, 3 suhe fige, 20 g pinjol, sladkor, cimet, ingver in jajce in malo moke.

Priprava: čičerko skuhamo, odcedimo in precedimo preostalo tekočino.

Čičeriko zmiksamo v multipraktiku in vanjo damo zdrobljene mandlje, rozine, suhe fige, pinjole, sladkor, rožno vodo, ingver in cimet.

Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj damo testo in ga razvaljamo na 1 cm debelo, premažemo ga z mešanico moke in jajca.

Pečemo 20 minut pri 180 °C. Razrežemo na kvadratke.

Vir: http://www.naviglilombardi.it

 

Komentiranje zaprto.