V Kopru, veselega decembra 2010

Dragi člani

Tudi decembra se bomo še videvali, pa ne le tisti, ki hodite v “šolo”, marveč vsi, ki imate v teh decembrskih dneh sploh še kaj časa.

20. decembra 2010 ob 18,00 se bomo poklonili letos preminulemu režiserju Claudu Chabrolu. V kinu Odeon v Izoli si bomo ogledali film Le beau Serge/ Lepi Serge (1958).

Chabrolov prvenec je zgodba o travmatičnem prijateljstvu med šibkim Sergeom in ‘samaritanskim’ Françoisom in velja za enega prvih, v določenih krogih

celo za prvi film francoskega novega vala, hkrati pa tudi za enega pionirskih primerkov celovečernega igranega neodvisnega filma.

V Chabrolov filmski svet nas bo popeljal  velik poznavalec francoskega filma in kritik Jože Dolmark.

Ogled filma je omogočil Francoski inštitut Charles Nodier

Po filmu bomo nazdravili prihajajočim praznikom.

23. decembra ob 19.30 bo v Gledališču Tartini v Piranu gostovalo SNG Maribor z avtorskim projektom Diega de Breje Mali princ, nastalim po motivih del Antoina de Saint-Exupéryja.

Režija Diego de Brea.

Mali princ, ki je pravzaprav posvečen odraslemu, ki je nekoč bil otrok, je Exupéryjevo zadnje delo, ki ga je izdal leto dni pred smrtjo. Delo je navdihnila ena izmed avtorjevih nesreč, ko je strmoglavil v puščavi in so ga našli šele po nekaj dneh hude žeje. V zgodbi o dečku, ki pride na Zemljo z daljnega planetoida, se odkrivajo zaslepljenosti odraslega človeka, tako zelo obremenjenega s samim seboj, da spregleda preprosto lepoto sveta, katerega del je. Diego de Brea, ki vidi bistvo Malega princa v tragičnem življenju njegovega pisca, je glavno in edino vlogo v predstavi namenil baletni solistki Tijuani Križman Hudernik, ki gledalca z subtilno dodelanim gibom popelje skozi različna čustvena stanja pisca, ki se je v civiliziranem svetu počutil osamljenega in izgubljenega. Uprizoritev, kjer bistva ne razkriva beseda, ampak preplet plesa, glasbe in vizualnih podob, dopušča obilo prostora za lastno interpretacijo.

Za člane društva sta obe predstavi brezplačni. Za film niso potrebne rezervacije, za Malega princa pa so obvezne, saj je število vstopnic omejeno.

PRVA NAPOVED ZA JANUAR

15. in 16. januarja se bomo podali na »umetnostni potep«. Obiskali bomo dve razstavi in sicer razstavo Pariz – čudovita leta v Castel Sismondo v Riminiju in Monet, Cezanne, Renoir v Palači Sums v San Marinu.

Natančne podatke, opis poti in pogoje vam sporočimo v naslednjem obvestilu. Našli pa jih boste tudi na naši spletni strani www.petermartinc.org

Komentiranje zaprto.