Predvečer Vilenice v Kopru, torek, 5. september 2017

V sodelovanju z Regionalnim RTV centrom Koper – Capodistria in Cankarjevo založbo bo v atriju Regionalnega RTV centra Koper – Capodistria v torek, 5. 9. 2017 ob 19h pogovor z

Dubravko Ugrešić, nagrajenko Vilenice 2016 in Jurijem Andruhovičem, nagrajencem Vilenice 2017.

Z avtorjema se bo pogovarjal Aljoša Harlamov. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku s prevodom v slovenski in italijanski jezik. Tolmači Andreja Pobega Bizjak.

Vilenica 5. – 10. 9. 2017 www.vilenica.si – program

Dubravka Ugrešić se je rodila leta 1949 v Kutini na Hrvaškem. Zaradi hudih napadov desničarskega tiska, politikov in pisateljskih kolegov, ki jih je bila deležna zaradi protivojne drže ob izbruhu vojne v Jugoslaviji, se je leta 1993 preselila v Amsterdam. Začela je pisati predvsem literarizirane eseje o vojni, begunstvu, vprašanju identitete, v zadnjih letih pa tudi o nebrzdanem in nekritičnem potrošništvu, značilnem za sodobno družbo in kulturo.

Jurij Andruhovič se je rodil leta 1960 v mestu Ivano‑Frankivsk v Ukrajini. Rdeča nit njegovega opusa so ukrajinsko-evropski odnosi, bolje ignoranca Zahoda, za katerega je Ukrajina še vedno terra incognita. Andruhovič pereče teme načenja tudi javno; demonstriral je v času oranžne revolucije leta 2004 in na Majdanu neodvisnosti (Trgu neodvisnosti) 2013. Na aktualne razmere pa opozarja tudi danes, po ruski prilastitvi Krima in vojni v Ukrajini.

Komentiranje zaprto.