Predstavitev knjige Ubu Alfreda Jarryja in pogovor s prevajalcem Primožem Vitezom

NaslovnicaVabimo vas na predstavitev knjige Ubu Alfreda Jarryja in pogovor s prevajalcem Primožem Vitezom v sredo, 13. aprila 2016, ob 18. uri v Čitalnico Fulvia Tomizze (naš Espace français), Čevljarska 22, Koper.

S prevajalcem se bo pogovarjala naša predsednica, Neva Zajc.

Alfred Jarry (1873–1907) je svoje prvo besedilo, Kralj Ubu, napisal pri petnajstih letih. Z nadaljevanjem v zaokrožen dramski cikel o pogoltnem možaku Ubuju je postavil enega od temeljev sodobnega gledališča in nadrealističnih smeri v vseh umetnostnih izrazih.

Štirje ključni ubujevski teksti, napisani v filozofsko utemeljenem dramaturškem loku, izrišejo Ubujevo pot od kralja do sužnja, pri čemer je Ubu slikovita prispodoba brezobzirnega oblastnika, ki za potešitev svoje neusahljive želje po moči izbira najbolj nasilna, brezvestna in krvoločna sredstva. Ubu je upodobitev amoralne požrtnosti in politične volje do oblasti in se literarno umešča v starodavno linijo velikih mojstrov, kakršna sta bila Rabelais s Pantagruelom in Shakespeare z Macbethom.

Ubujevščina se je razpasla v vse pore družbe,” pravi režiser Jernej Lorenci o predstavi Kralj Ubu, ki je nastala po motivih istoimenske drame francoskega predhodnika postmodernistov, absurdistov in drugih Alfreda Jarryja.

Komentiranje zaprto.