Dnevi frankofonije 2015

francophonieMednarodna organizacija za frankofonijo (OIF), je bila ustanovljena na Hanoiskem vrhu predsednikov držav in vlad 1997. Trenutno ima 56 članic (držav in vlad) in 19 opazovalk. Slovenija ima status opazovalke od vrha v Monctonu leta 1999 (omogoča ji navzočnost na vrhovih, na ministrskih zasedanjih ter na rednih zasedanjih Stalnega sveta za frankofonijo).

OIF s svojo dejavnostjo podpira in razvija vrednote kot so mir, demokracija, človekove pravice, kulturna raznolikost, izobraževanje ter učenje francoščine kot orodje za doseganje teh ciljev. OIF pomeni ne le povezovanje držav, ki delijo jezik, ampak delijo tudi skupne vrednote, načela in ideale.

20. marec je mednarodni dan frankofonije, ki ga po vsem svetu praznujemo z dogodki, ki spodbujajo učenje francoščine, poznavanje frankofonskega sveta in širjenje duha.

Ob praznovanju “Dnevov frankofonije” bodo šolske ustanove med 17. in 30. marcem organizirale zanimive prireditve po vsej Sloveniji:

Frankofonski večer na II. gimnaziji Maribor v torek, 17. marca 2015, ob 18. uri.

Podelitev nagrad zmagovalcem državnega tekmovanja iz francoskega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v petek, 20. marca 2015, ob 17. uri.

Dan odprtih vrat Francoske šole v Ljubljani v četrtek, 26. marca 2015, ob 16. uri.

Dijaški frankofonski gledališki festival 2015: Slovensko ljudsko gledališče v Celju v petek, 27. marca 2015, ob 12. uri.

ŠOUP: Mednarodni večer: Madžarska in Belgija| Predstavitev držav in kulinaričnih posebnosti s strani tujih študentov, ki so na izmenjavi v okviru Univerze na Primorskem, v torek, 17. marca 2015 ob 20. uri.

Komentiranje zaprto.