Astérix – rojstvo stripa

V galeriji Insula v Izoli je do 15. februarja 2022 na ogled razstava Astérix – rojstvo stripa, hommage ob 60-letnici izida prvega albuma Asterix, galski junak.

Galski junak Asterix, ki sta ga zasnovala scenarist René Goscinny in ilustrator Albert Uderzo, je prvič izšel oktobra 1959 v reviji Pilote, dve leti pozneje pa je izšel prvi samostojni strip Asterix, galski junak v nakladi 6000 izvodov. Od takrat je izšlo 39 samostojnih zgodb, ki so prevedene v 116 svetovnih jezikov in narečij v skupni nakladi 385 milijonov izvodov.

Slikovno gradivo prikazuje likovni razvoj, ki ga je od leta 1959 do danes doživel še vedno najbolj priljubljen junak evropskega stripa. Razstava je sestavljena iz dveh ločenih, a povezanih celot. Od prve pa do zadnje epizode spremlja razvoj lika Asterixa in drugih likov iz galskih prigod. Prva prikazuje delo prvotnega avtorja za prvi album, zadnja pa delo njegovega naslednika za zadnji album iz Asterixove zbirke.

Razstavo Astérix – rojstvo stripa je pripravila francoska založba Éditions Albert René in je že gostovala po številnih evropskih mestih, po gostovanju v ljubljanski galeriji Kresija pa njena prilagojena različica prihaja še v Izolo. V Slovenijo je razstava prišla na povabilo založbe Graffit, ki izdaja slovenske prevode Asterixovih prigod, ob Vladu Grlici, direktorju založbe pa sta kuratorsko delo opravila Rok Glavan in Samo Pureber.

V prvem delu z naslovom Rojstvo legende so na ogled prve skice in študije razvoja likov, ki dajejo vpogled v to, kako je strip sploh nastal, kako je risar Albert Uderzo ustvarjal like in kako so bili ti videti, preden so se “rodili”. Poleg risb so na ogled tudi kopije nekaterih izvirnih tabel iz prvega albuma, za povrh pa še trojna primerjava prvotne prve strani: črno-bela, originalna pobarvana in restavrirana, na novo pobarvana verzija.
V drugem delu z naslovom Poglavarjeva hči, kot je tudi naslov zadnjega albuma, ki je izšel v Sloveniji v času razstave, pa bodo obiskovalci lahko vstopili v risarski studio in ob objavljenih skicah pokukali v zakulisje nastajanja stripa. Strip je ilustriral Uderzov naslednik Didier Conrad. Med njegovimi osnutki, skicami in risbami je tudi zgodboris ene od strani, zanimiva pa bo primerjava različnih zasnov za naslovnico stripa s končno risbo te naslovnice. Razstavo dopolnjujejo različne izdaje stripa v slovenskem jeziku, piše v vabilu na razstavo.

Galski junak Asterix, ki sta ga zasnovala scenarist Rene Goscinny in ilustrator Albert Uderzo, je prvič izšel oktobra 1959 v reviji Pilote, dve leti pozneje pa je izšel prvi samostojni strip Asterix, galski junak v nakladi 6000 izvodov. Od takrat je izšlo 39 samostojnih zgodb, ki so prevedene v 116 svetovnih jezikov in narečij v skupni nakladi 385 milijonov izvodov.

Po Goscinnyjevi smrti je Uderzo ustanovil lastno založbo Editions Albert René in sam naprej ustvarjal nove dogodivščine Asterixa do leta 2011, ko se je po več kot 70 letih ustvarjanja odločil, da bo končal svojo kariero.

Zgodbe iz Galije zdaj naprej soustvarjata Jean-Yves Ferri in Didier Conrad, ki sta prvega Asterixa z naslovom Asterix pri Piktih objavila leta 2013 in je samo v Franciji presegel prodajo v 2,3 milijona izvodih. Doslej sta ustvarila pet albumov.

(vir: MMC RTV)

Komentiranje zaprto.