VOJC SODNIKAR PONIS, KAMENČKI Skulpture

Galerija Herman Pečarič Piran19. junij–22. avgust 2021

Odprtje: sobota, 19. junij 2021, ob 19.00, na Poletno muzejsko noč

Obalne galerije Piran in Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini tradicionalno, neprekinjeno več kot dvajset let organizirajoo razstavo del likovnih ustvarjalcev, pripadnikov manjšine. V letu 2020 jih je sredi priprav razstave in kataloga koprskega kiparja Vojca Sodnikarja Ponisa (1959, Ljubljana – 2019, Koper) presenetila uvedba karantene, zato razstavo organiziramo v tem letu. Odprli jo bodo v soboto, 19. junija 2021, ob 19.00, na Poletno muzejsko noč.

Vojc Sodnikar je kiparstvo študiral v Parizu, leta 1989 se je za stalno naselil v Istri, kjer je ustvarjal v kamnu, zlasti lipiškem, repenskem in drugih iz istrskih kamnolomov. Sodeloval je na več kolonijah in kiparskih simpozijih ter prejel tri nagrade. Leta 2000 je v Kopru odprl lastno galerijo Atelier Svojc. Je avtor številnih javnih spomenikov, njegova monumentalna plastika se nahaja še v Ateljeju Svojc na zraku v Parecagu. V piranski Galeriji Herman Pečarič bo od 19. junija prvič na ogled Vojčeva mala plastika. Razstavo spremlja dvojezični katalog: uvodnika sta prispevala Andrea Bartole in Maurizio Tremul, Vojčev kiparski opus predstavljata Enzo Santese in Dejan Mehmedovič, prvič dokumentirano bio-bibliografijo pa je pripravila kustosinja Nives Marvin.

Enzo Santese je zapisal: „Dela Vojca Sodnikarja so reprezentativen primer zmožnosti umetnika, da v majhnih in srednje velikih dimenzijah ujame simbolično resonanco oblik, ki izražajo najrazličnejše možnosti interpretacije. Sledi, brazde, presihajoče ali linearne gravure dajejo utrip v bistvo usmerjene poetike, v takem kontekstu pa umetnik najde – skoraj paradoksalno – prednost kompleksnosti, ki v bistvu predstavlja temeljno lastnost vesolja, ki jo nato upodablja v vseh svojih skulpturah.“

Komentiranje zaprto.