POKLON CAMUSU – HOMMAGE A CAMUS

Vabimo vas na srečanje, na katerem sem bomo poklonili Albertu Camusu, francoskemu pisatelju, dramatiku in esejistu, ki bo
v ponedeljek, 13. maja 2024, ob 18. uri
v čitalnici Fulvia Tomizze, Čevljarska 22, Koper

Beseda bo tekla o aktualnosti pisatelja danes, o njegovem delu Tujec, ki je v SSG Trst spomladi doživelo gledališko postavitev, in o romanu Primer Meursault Kamela Daouda, nekakšnem dialogu s Camusom.

Sodelovali bodo dr. Metka Zupančič, dr. Edvard Kovač, režiser Franco Però in Jože Faganel. Pogovor bo povezovala Neva Zajc.

Kulturno društvo Peter Martinc se želi tako v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper pokloniti 110-letnici rojstva Nobelovega nagrajenca in misleca Alberta Camusa, ki nas pomembno nagovarja tudi danes.

Roman Tujec je izšel leta 1942 in je eno velikih klasičnih del 20. stoletja, pomembno še danes, v katerem glavni junak Meursault umori Arabca brez imena, zaradi česar je obsojen na smrt. Sedemdeset let kasneje je alžirski pisatelj Kamel Daoud v svojem prvencu Primer Meursault temu umorjencu sklenil dati ime in zapisal drugo plat zgodbe, pripoved o družini, ki jo je umorjenčeva smrt usodno zaznamovala.

Dr. Metka Zupančič, zaslužna profesorica Univerze v Alabami, v Tuscaloosi, ZDA, in redna profesorica na Univerzi na Primorskem, je znanstvenica, prevajalka in tudi pisateljica.

Dr. Edvard Kovač, profesor etike in filozofske antropologije na Univerzi v Toulousu in upokojeni profesor filozofije na Univerzi v Ljubljani, je literarni esejist in gledališki kritik.

Jože Faganel, lektor v slovenskih gledališčih, prvi lektor za slovenščino na Institut national des langues orientales (INALCO), Nova Sorbona v Parizu.

Franco Però, režiser, direktor Stalnega gledališča Furlanije Julijske Krajine Trst, (2014-2021).

Komentiranje zaprto.