Notre-Dame de Paris

Vabimo vas, da si v naši družbi ogledate francoski muzikal Notre-Dame de Paris v Trstu, v Gledališču Rossetti v nedeljo, 18. decembra 2022, ob 16. uri.
Nastal je po romanu Notredamski zvonar francoskega pisatelja Victorja Hugoja, ki je izšel 1831. Prijave zbiramo do 27. 10.  2022 na info@petermartinc.org.

Predvidena cena vstopnic:                  parter C – 65,21 EUR

                                                                       I galerija – 53,82 EUR

                                                                       II galerija – 44,51 EUR

Pri zadostnem številu prijavljenih poskrbimo tudi za prevoz! Za nečlane in člane brez plačane članarine zaračunamo 5 evrov administrativnih stroškov.

Italijanska verzija je bila premierno uprizorjena leta 2002 v Rimu. Po 20 letih se znova vrača na italijanske odre. Glasba Riccardo Cocciante, besedilo Luc Plamondon.

Zgodba, ki jo je v romanu Notredamski zvonar napisal znameniti francoski pisatelj Victor Hugo (1802 – 1885), najvplivnejši romantični pisatelj 19. stoletja, je postavljena v leto 1487. Dogaja se v Parizu, na mestnem trgu pred mogočno katedralo Notre-dame. Za glavni lik, Quasimoda, je katedrala družba in ves svet, pisatelj pa v zgodbo vplete ljubezen med grbavim zvonarjem  in lepo ciganko Esmeraldo. Victor Hugo poleg njune mračne zgodbe v knjigi naslika tudi Pariz in Parižane tistega obdobja.

Slovito delo Victorja Hugoja je po požaru katedrale Notre Dame leta 2019 postalo najbolje prodajana knjiga spletne trgovine Amazon, Disneyjev animirani film iz leta 1996 pa se je uvrstil v prvo deseterico najbolj gledanih družinskih filmov.

Ko je Victor Hugo leta 1829 začel pisati roman, je “veličastna in prečudovita” pariška katedrala Notre Dame v resnici propadala. Prav uspeh romana Notredamski zvonar z zgodbo očarljive ciganske plesalke  ter njenega rešitelja pred smrtno obsodbo zaradi čarovništva je pripomogel k pobudam, da so v 19. stoletju začeli z restavracijo tega pomembnega francoskega in evropskega kulturnega spomenika.

Komentiranje zaprto.