Kdo je videl Coco? MOI, GABRIELLE CHANEL – V Gledališču Koper bomo s to predstavo počastili 14. julij, francoski državni praznik

»Poklon ženski in ženstvenemu, psevdoportret ikone Coco in hkrati portret nekega časa, našega časa, vseh nas, onkraj spola.« – tako je Maja Gal Štromar opisala vsebine svojega novega dramskega besedila, ki je pred kratkim doživelo praizvedbo v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču. Uprizoritev režiserke Yulie Roschina bo v sredo, 14. julija ob 20.00 obiskala gledalce Primorskega poletnega festivala z enkratno ponovitvijo v dvorani Gledališča Koper.

Občinstvo bo doživelo stik s karizmatično žensko v simbolično, bolj kot dokumentarno naravnani uprizoritvi, ki ponuja pristop k intimni podobi modne oblikovalke Coco Chanel.

Psevdobiografski portret, sestavljen iz vtisov, spominov, strasti, misli, ki namigujejo na resnične dogodke iz življenja gospe Chanel, orišeta igralki Maja Blagovič in Lara Jankovič skozi okruške izvirnega dramskega besedila, glasbo Branka Rožmana in podtekst, ki ga ponujajo koreografski gibi Ane Pandur. Kostume je izbrala Vasilija Fišer, ki podpisuje tudi scenografijo. Svetlobo in video pa je oblikoval Jaka Varmuž.

Coco Gabrielle Bonheur Chanel je bila najbogatejša poslovna ženska 20. stoletja, kontroverzna javna oseba, ki je s svojo ekstravaganco, neprilagodljivostjo in samosvojo držo navduševala milijone sledilcev, a je hkrati razbijala tabuje, osvobajala žensko, ne le steznikov, temveč tudi mnogih predsodkov. Osuplost nad zgodbo ženske, deklice sirote, ki se ji je uspelo iztrgati iz objema revščine in se zalučati v sam vrh uspešnih, je za mnoge nit navdihujoče pravljice. Njena prefinjena izraznost skozi kreacijo oblek pa je le ena plat medalje. Druga je snov te predstave, ki raziskuje resnico pod urejeno, uspešno zunanjo podobo.

Predstava je koprodukcija s ŠKUC Gledališčem Ljubljana.

POVEZAVA NA BESEDILO PREDSTAVE:

http://www.teaterssg.com/wp-content/uploads/KDO-JE-VIDEL-COCO.pdf

Komentiranje zaprto.