<!–:sl–>Filmi v MKSMC – Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center / Centro giovanile, culturale, sociale e multimediale Gregorčičeva 4, 6000 Koper-Capodistria <!–:–>

Četrtek, 20.1.2011 ob 20h30 “Sevamo z” – Razred (Entre les murs) Režija: Laurent Cantet Francija, 2008, 128 min, 35mm, distribucija Continental, vstop prost.
Francois se z drugimi učitelji pripravlja na novo šolsko leto na srednji šoli v eni revnejših pariških sosesk. Svojemu poklicu je predan in si prizadeva ponuditi učencem najboljšo mogočo izobrazbo. Zaradi raznovrstnosti kultur in pogledov na svet v učilnicah pogosto nastajajo trenja, ki slikajo mikrokozmos sodobne Francije. Francoisov način učenja je na preizkušnji, ko učenci začnejo kljubovati njegovim metodam. Šolski razred je za učitelja pogosto podoben vojnemu območju, saj nikdar natančno ne ve, kdaj bo “stopil na mino”. Kako preživeti v tem pisano sestavljenem razredu, v katerem so zbrani francoski najstniki in pisana paleta kultur, afriških, arabskih, kitajskih itd.? Učiteljeva služba je iskanje kompromisov in ravnovesja ob kopici potrpežljivosti, vztrajnosti, psihologije in seveda znanja. Ali kot je o sporih med učitelji in učenci precej zgovorno dejal režiser Laurent Cantet: “Pogosto pomembnost ali moč stališča ne veljata kaj dosti in je vse, kar šteje, imeti zadnjo besedo. To je igra, v kateri so najstniki prvaki, neke vrste retorika brez konca in izhoda, v katero se velikokrat pustijo zvabiti tudi učitelji. Predvsem pa so pogosta napačna razumevanja, ki pripeljejo do tega, da nihče več nikogar ne razume ali pa razume samo še pol povedanega.” Študija socialne dinamike v šolski učilnici, posneta po avtobiografskem romanu, v kateri namesto izučenih igralcev nastopijo resnični pariški srednješolci, je bila leta 2008 zmagovalka Cannesa.

Sobota, 22.1.2011 ob 20h30 “Sevamo z” – Tristana Režija: Luis Buñuel Francija, Italia, Španja, 1970, 94 minut, DVD, distribucija Demiurg, vstop prost.
Toledo, leto 1930. Ostareli, propadli aristokrat Don Lope vzgaja Tristano, ki je v trdih in krutih razmerah postala sirota. Naivna in poslušna kmalu postane njegova ljubimka. Toda potem sreča mladega in postavnega Horacija. Tristana postane žrtev moškega tekmovanja in je vedno bolj nezadovoljna z igro krute usode. Duševno in telesno mučenje preživi tako, da sprijenost sprejme in posreduje naprej…
TRISTANA je z nepozabno fotografijo in igralsko zasedbo obsesivna študija svobode in seksualne politike. Zadnji film, ki ga je Buñuel posnel v Španiji.

Komentiranje zaprto.