8. februar 2021

Poesie PrešerenLetošnji 8. februar bo drugačen, kar pa ne pomeni, da bo dolgočasen in nedomiseln!

Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče iz Trsta znova združujejo moči ter v sodelovanju z Evropsko prestolnico kulture GO! 2025 ob letošnjem Prešernovem dnevu pripravljajo film z naslovom O, blagor tebi, veter – Pesniški poklon primorskih gledališč in EPK GO! 2025 ob slovenskem kulturnem prazniku. Televizijski gledalci si ga bodo lahko ogledali v nedeljo, 7. 2. 2021, ob 17. uri, ponovitev bo v ponedeljek, 8. 2. 2021, ob 22.45 na TV Koper. Film bo predvajal tudi Slovenski program RAI Deželnega sedeža za Furlanijo-Julijsko krajino, in sicer v soboto, 20. 2. 2021, ob 21. uri.

Kulturni klub – Club culturale iz Kopra se je ob sodelovanju Zavoda Koper otok, knjigarne Libris in Foruma Tomizza odločil poživiti mestno jedro Kopra na izviren način: na izložbena okna zaprtih lokalov in trgovin v nekdaj najbolj živahnih Čevljarski in Župančičevi ulici bodo na praznični dan, ponedeljek, 8. 2. 2021 po izboru Jasne Čebron razstavljene poezije Franceta Prešerna v slovenskem in italijanskem jeziku. (Prešernove pesmi je prevedel Tržačan Miran Košuta v žlahtno, arhaično italijanščino in ohranil vso odliko Prešernove poezije, po vsebini in po slogu. Poesie je izdalo Založništvo tržaškega tiska 2020). Razstava bo v izložbah na ogled do konca februarja. Branje Prešernove poezije bo letos potekalo razpršeno, pred posamičnimi izložbami trgovin v starem mestnem jedru,  v ponedeljek, 8. 2. 2021, med 11. in 13. uro.

Pokrajinski muzej Koper pa je pripravil interaktivno delavnico za otroke, spletni pregled skrivnosti iz muzeja in spletno vodstvo po razstavi Koper – Capodistria 1500.

Prijazno vabljeni!

Komentiranje zaprto.