Razstava – Ana Kučan: L’espace infini, 17. 11. 2022

Do 9. decembra 2022,
od ponedeljka do petka
od 16h do 18h.
Vstop prost.

Kulturno društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper vas prijazno vabita na otvoritev razstave fotografij versajskih vrtov L’espace infini prof. dr. Ane Kučan, krajinske arhitektke in profesorice na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani,

ki bo v četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri na sedežu Skupnosti Italijanov, palača Gravisi, Ulica OF 10, v Kopru.

Ob tej priložnosti bomo nazdravili z novim beaujolaisom in mladim vinom.

ANA KUČAN

L’ESPACE INFINI, fotografije versajskih vrtov

Koper, Palača Gravisi, 17. 11.–8. 12. 2022

Bilo je nekega zimskega dne, mogoče, zjutraj, ko se megla še drži zemlje in se zajeda v krošnje ogolelih dreves… Tu so kolonade, balustrade, posušeni vodnjaki ter skrbno pristriženi pušpani in ciprese. Vse je na svojem mestu in urejeno, kot se za park spodobi; vsaka travica na svojem mestu. Saj je vendar park vseh parkov, tako rekoč, to je park dvorca Versailles. To je tista mojstrovina Andréja Le Nôtra, glavnega vrtnarja francoskega kralja Ludvika XIV., po kateri so se številni zgledovali in ki še danes privablja množice, da občudujejo skladnost oblik ukročene narave. Foucaultova heterotopija tu učinkuje z vso sočnostjo. Parki so, vsaj od baroka naprej, postajali vedno bolj zapleteni, a urejeni botanični in arhitekturni sistemi, namenjeni počitku, zabavi, razmišljanju in izobraževanju. A snovalci baročnih parkov so si po eni strani prizadevali k oponašanju narave, oziroma družbeni predstavi o njej, po drugi pa k popolnemu nadzoru ter zavestnemu oblikovanju in umetelnosti – ustvarjanju umetne narave kot idealnega okolja, ki naj človeškemu duhu in telesu daje več kot neobvladljiva narava. Vrt, oziroma park, ki v srednjeveški francoščini pomeni ograjen prostor za lovno divjad, tako predstavlja scenografijo za komedije, tragedije ter druge drame namišljenega in resničnega življenja ne glede na čas dneva ali leta. (Vasja Nagy-Hofbauer)

 

Versajski vrt, tako zelo vpotegnjen v unikatnost svojega historičnega trenutka, ki ga je omogočil v spletu edinstvenih okoliščin, obenem sega k času, ki je zunaj časa. Sijajne fotografije Ane Kučan, narejene s prodornim očesom krajinske arhitektke, postavljajo pred nas vso nenavadnost in čarobnost tega objekta. … In nemara najbolj od vsega, v geometrično natančno načrtovanem prostoru, v tej navidezni zmagi razumskega načrta nad neredom narave, te fotografije pričarajo in izrisujejo vso njegovo enigmo, uganko, ki tiči ne onkraj, ampak znotraj geometrične zasnove, v samem stičišču nature in kulture. V znanem in skrbno načrtovanem zasledujejo neznano in nenadejano. (dr. Mladen Dolar)

Prof. dr. Ana Kučan je krajinska arhitektka, profesorica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in vodja Studia AKKA. Razstavljala je doma in v tujini ter za svoje delo prejela več nagrad (piranesi, Plečnikovo nagrado, Plečnikovo medaljo in platinasti svinčnik). Leta 2006 je bila med finalisti za evropsko nagrado Rosa Barba v Barceloni. Je publicistka in urednica, avtorica knjige Krajina kot nacionalni simbol in sourednica knjige Vrt in prispodoba. Predava na več univerzah po Evropi.

Razstavo sta pripravila Kulturno društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper.

Komentiranje zaprto.