David Diop – gost virtualnega Slovenskega knjižnega sejma 2020

naslovnicaVabimo vas na ogled pogovora s francoskim pisateljem Davidom Diopom, ki  je bil včeraj gost virtualnega Slovenskega knjižnega sejma 2020.

Pisatelj senegalskih korenin David Diop je avtor knjige Več kot brat, ki je v prevodu Janine Kos letos izšla pri Mladinski knjigi. Pogovor je založba pripravila v sodelovanju s Francoskim Inštitutom  v Ljubljani in Filozofsko fakulteto.

Pogovor je v francoščini s slovenskimi podnapisi, uvodne besede pa pove Isabelle Desvignes, direktorica Francoskega inštituta v Ljubljani. Pogovor si lahko ogledate in poslušate tukaj ali tukaj ali tukaj.

Z avtorjem se pogovarja Katja Zakrajšek, avtorica spremne besede, sodelujejo pa tudi študentke francoskega jezika Filozofske fakultete v Ljubljani. David Diop je za ta roman prejel Goncourtovo nagrado dijakov 2018 in Goncourtovo nagrado 2019 po izboru slovenskih študentov.

Ko se stanje normalizira, bomo povabili prevajalko Janino Kos in Katjo Zakrajšek, da nam roman predstavita v Kopru.

David Diop v izjemnem romanu o vojni blaznosti in absurdnosti, prikazani skozi oči enega od številnih kolonialnih vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni, odstira pozabljeno poglavje evropske zgodovine – udeležbo afriških vojakov v bojih v Evropi.  Alfa Ndiaye skupaj z najboljšim prijateljem iz rodnega Senegala preživlja dneve vkopan v jarke, sredi bojnega polja, na strani francoskih bojnih sil. Ko prijatelja v bitki hudo ranijo, mu Ndiaye ne more izpolniti želje in ga odrešiti smrtnih muk. Alfa ne more ubiti svojega brata, ubijanje je greh, norost, ki jo odklanja … vse dokler prijatelj ne umre.

 

Katja Zakrajšek je o knjigi zapisala : “To je vojna, ki vsevprek seje pohabo in smrt kot debela rdeča zrna s kovinskega neba, da preobrne zemljo in telesa, da se njihova notranjščina znajde zunaj, in po bojišču raztresa drobovje in ude. Sredi tega vseuničujočega nasilja pa se kot problem izkaže tako rekoč butično nasilje, ki ga Alfa izvaja na lastno pest in na način, ki mu ni bil zaukazan. “Tvoj način vojskovanja je malo preveč divjaški,” mu očita stotnik. (…) In vendar Alfa v bistvu ni storil drugega, kakor da je z ironično gesto do konca sprejel igro divjaštva, ki jo v tej vojni pravzaprav zahtevajo od njega.”

 

Komentiranje zaprto.